Novice

11.08.2023

Mirna območja na Pokljuki: rezervirano za naravo

Javni zavod Triglavski narodni park kot vodilni partner projekta VrH Julijcev je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in lastniki zemljišč vzpostavil mirna območja na Pokljuki.

03.08.2023

Vključitev električnega vozila Triglavskega narodnega parka v parkovno lokalno skupnost in odprtje Učne poti Mangrt

V Logu pod Mangrtom so včeraj predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park slovesno predali električno vozilo Občini Bovec. Prvo tovrstno vozilo bo uporabljeno za prevoze v lokalni skupnosti. Pripomoglo bo k umirjanju prometa in posledično blaženju podnebnih sprememb. Na Mangrtskem sedlu pa je sledilo še odprtje Učne poti Mangrt, ki so ga sodelavci zavoda in drugi sodelujoči pri nastajanju in urejanju poti pospremili z vsebinsko bogatimi opisi med vodenjem.

01.08.2023

Naš naravovarstveni nadzornik popestril tabor Mladih raziskovalcev

Naši sodelavci z veseljem sodelujejo pri izobraževalnih dejavnostih vseh generacij, ne samo tistih v organizaciji našega zavoda, ampak tudi drugih. Tako je naš naravovarstveni nadzornik Zvonko Kravanja, vodja oddelka Trenta, popestril tabor Mladih raziskovalcev v Lepeni.

28.07.2023

Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora

Doživetja, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in njegovih ljudi ter tkanje novih vezi so le nekatere podrobnosti z letošnjega tabora Mladih nadzornikov, ki je potekal na Planini pri jezeru.

26.07.2023

Kako so si včasih pomagali z botanično pestrostjo Triglavskega narodnega parka?

Ob spremenljivih vremenskih razmerah in po obdobju zaporednih ujm, ki so onemogočile marsikateri pohod po Triglavskem narodnem parku, izpostavljamo botanično pestrost tega območja, ki jo je v teh dneh varno pobliže spoznavati.

24.07.2023

Košnja in zagotavljanje zelenega mulča (projekt LIFE FOR SEEDS)

Ekipa projekta LIFE FOR SEEDS, ki jo sestavljajo tudi sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park, večino poletja preživlja na travnikih, saj je obnova travnikov v polnem teku. Tokrat opisujemo pridobivanje zelenega mulča in njegov pomen za obnovo travnikov.

19.07.2023

Raznolike naloge naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka

Glavne naloge naravovarstvenih nadzornikov v Triglavskem narodnem parku so opredeljene v predpisih, podrobnosti pa pogosto narekuje stanje na terenu.

18.07.2023

Belgijski taborniki prostovoljno pomagali tudi pri obnovi travnikov v okviru projekta LIFE FOR SEEDS

Obnova travnikov v okviru projekta LIFE FOR SEEDS je v polnem teku.

17.07.2023

Nedeljska reportaža na Radiu Slovenija s Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni

Dogajanje na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni je ob poletnih koncih tedna, ko je odprta za ogled in obisk, zelo živahno.

12.07.2023

O nabiranju zelišč v Triglavskem narodnem parku

Naši sodelavci ob terenskih opravilih na travnikih in drugih območjih Triglavskega narodnega parka opažajo precej nabiralcev zelišč. Nekateri med njimi zelišča nabirajo v prvem in drugem varstvenem območju, kjer je to prepovedano, med nabiralci pa se najdejo tudi tisti, ki presegajo dovoljene količine nabiranja zelišč v nekomercialne namene. Zato smo zbrali nekaj informacij, ki bodo v pomoč obiskovalcem.

11.07.2023

Ilustrator Igor Pičulin podaril knjige s svojimi ilustracijami

06.07.2023

Na mednarodnem festivalu alpskega cvetja dogajanje tudi za ljubitelje ptic

17. mednarodni festival alpskega cvetja, ki je potekal od 19. maja do 4. junija letos, je bil posvečen bogati in pestri slovenski naravi, lokalni tradiciji in vsem, ki prispevajo k ohranjanju narave in tradicionalne kulturne krajine. Med številnimi dogodki je tudi letos potekalo ornitološko opazovanje s Tomažem Miheličem iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Turizem Bohinj je dogodek organiziral v okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku.