Nazaj na novice

Mladi nadzorniki na zimskem pohodu

21.02.2024
Mladi nadzorniki na zimskem pohodu
Tudi letos nadaljujemo s pestrim programom Mladi nadzornik, ki poteka pod okriljem Europarcovega programa Junior Ranger. Otroci so se pod vodstvom naših sodelavcev prejšnji teden med drugim naužili lepih razgledov z Vogarja, starejši od 11 let pa so se družili tudi v kinu.

V soboto, 17. februarja, smo se skupaj odpravili na Vogar. Mladi nadzorniki in letošnji novi kandidati smo se najprej zbrali pred Centrom TNP Bohinj in se malce za hec sprehodili okoli Bohinjskega jezera. V Centru TNP Bohinj je namreč razstava o jezeru in ker nas je bilo ravno 25, smo obkrožili maketo in pot okoli jezera je bila sklenjena. Na hitro smo se spoznali, izvedeli nekaj pomembnih podatkov ter se podali skozi Staro Fužino, čez Hudičev Most navzgor na Vogar.

 

Biologinja Maja iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) nas je ob poti opozarjala na zanimivosti iz narave. Naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka Jernej nas je imel pod drobnogledom in opazoval vsak naš gib ter skrbel, da nismo ušpičili katere preveč, Mojca, ki v JZ TNP skrbi za okoljsko vzgojo, pa je zagotovila, da smo se vsi imeli super in da je vse potekalo tako, kot je treba. V koči smo se posladkali s palačnikami in štrudlom. Posebna zahvala gre oskrbniku Igorju za ekstra porcijo slastnih palačink! Pet ur druženja je minilo tako hitro, da smo na koncu zamudili dogovorjen prihod v dolino.

 

Kje in kdaj se srečujejo Mladi nadzorniki?

 

Zimsko srečanje otrok iz programa Mladi nadzornik običajno poteka nekje v okolici naših informacijskih središč, saj se spoznavamo z novimi kandidati. Spomladi se bomo odpravili na izlet v neznano, ob koncu šolskega leta bomo imeli delovno akcijo, poleti bomo uživali na taboru, jeseni se bomo družili s mladimi nadzorniki iz sosednjega italijanskega parka, ob koncu leta pa bomo v goste povabili kakšnega zanimivega pisca knjig.

 

Imamo pa tudi novost letošnjega leta. Otroci, starejši od 11 let, se še dodatno družimo. Tako smo v sklopu 18. festivala gorniškega filma pred kratkim prisluhnili zanimivemu predavanju Rožleta Bregarja z naslovom Islandija: Moj drugi dom. Rožle nas je s sliko in besedo popeljal v najbolj odročne kotičke te ledene dežele. Kot pa se za vsako druženje spodobi, smo se po koncu predavanja podružili še ob slastnih picah.

 

Več o programu Mladi nadzornik lahko preberete tukaj.

 

Zapisala: Mojca Pintar, vodja okoljske vzgoje v JZ TNP