Triglavski narodni park za vsakogar!

Naš narodni park povezuje tudi z likovnim in literarnim natečajem!

Rok za oddajo del: 24. junij 2024 - konec šolskega leta.

Zaključna prireditev 28. september 2024

Literarni in likovni natečaj

Skrivnostni svet OPRAŠEVALCEV

Pridružite se nam pri raziskovanju naravnih parkov Slovenije.

Aktivnost bo potekala od novembra 2023 do maja 2024. 

Kviz: Skrivnostni svet OPRAŠEVALCEV

NOVIČNIK

Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe

Preverite najnovejše ...

NOVIČNIKI Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe

Novice

30.11.2023

S 4. posveta o vodah v Triglavskem narodnem parku

V organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) je danes na Bledu potekal 4. posvet o vodah v Triglavskem narodnem parku. Posvečen je bil razpravljanju o pomenu in uporabnosti raziskav voda za varstvo varave in kakovosti pitne vode. Predavateljem iz različnih institucij je prisluhnilo več kot 60 udeležencev.

30.11.2023

Projekt VrH Julijcev: Za ohranjeno naravo je ključno sodelovanje različnih sektorjev in spreminjanje navad ljudi

Petletni projekt VrH Julijcev, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev omogočil devetim partnerjem izboljšano sektorsko sodelovanje in številne novosti s skupnim ciljem izboljšanja stanja izbranih zavarovanih vrst in njihovih življenjskih prostorov v območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. Med ključnimi rezultati projekta je 15 obnovljenih kalov na večinoma težko dostopnih planinah in pašnikih, označitev in uveljavitev 19 mirnih območij, prav tako pa so obnovili in na novo vzpostavili široko mrežo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce.

29.11.2023

Srečanje z lokalnimi prebivalci o volku na Gorenjskem

V Infocentru Triglavska roža na Bledu je sinoči potekalo srečanje o volku na Gorenjskem v organizaciji projektne ekipe LIFE WOLFALPS EU in Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP).

21.11.2023

Delavnica o mirnih območjih za divjega petelina s planinskimi društvi

Javni zavod Triglavski narodni park je v projektu VrH Julijcev organiziral delavnico o mirnih območjih za divjega petelina, ki je bila namenjena članom in predstavnikom planinskih društev in turističnih organizacij, ki delujejo na območjih Zgornjesavske doline in Pokljuke. V Triglavskem narodnem parku so letos označili 19 mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja.

20.11.2023

Ob svetovnem dnevu otrok o okoljski vzgoji

Danes je svetovni dan otrok. Veliko pozornosti otrokom namenjamo tudi v Javnem zavodu Triglavski narodni park in skrbimo za njihovo okoljsko vzgojo. Tako otroci postajajo odgovorni obiskovalci Triglavskega narodnega parka ter utrjujejo spoštljiv odnos do narave in kulturne dediščine.

17.11.2023

Bliža se 100-letnica ustanovitve prvega zavarovanega območja – Alpskega varstvenega parka

Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. Vse leto bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju.

15.11.2023

Obisk predstavnikov ameriških veleposlaništev

Včeraj so nas obiskali predstavniki ameriških veleposlaništev v Sloveniji in na Madžarskem. Ogledali so si Infocenter Triglavska roža Bled, se z vodstvom in zaposlenimi v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) pogovarjali o upravljanju s parkom in o mednarodnem sodelovanju ter se sprehodili po Bohinju.

10.11.2023

Po 12. seji sveta zavoda

Danes je na upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) potekala 12. seja sveta zavoda. Člani sveta zavoda so obravnavali vse predvidene točke dnevnega reda. Najobsežnejša je bila Rebalans programa dela in finančnega načrta Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2023, katerega so svetniki potrdili.

08.11.2023

Na londonski turistični borzi tudi o Julijskih Alpah

Na turistični borzi WTM London, ki se zaključuje danes, so na slovenski stojnici v okviru medijskega dneva potekali pogovori. Obiskovanje Julijskih Alp in pomen sožitja med zavarovano naravo in človekom je med drugim predstavil tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik.

06.11.2023

O aktualnih razmerah v Triglavskem narodnem parku na enem mestu

Ker moč narave (poleg drugih dejavnikov) vse pogosteje vpliva tudi na prehodnost parkovnih poti, smo pripravili zavihek, na katerem so na enem mestu zbrana vsa obvestila in opozorila, povezana z aktualnimi razmerami na območju Triglavskega narodnega parka.

26.10.2023

Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku

Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev skozi oči ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike ohranjanja bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji. Film bo premierno predvajan na 1. programu TV Slovenija med jesenskimi šolskimi počitnicami in je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

24.10.2023

9. forum Ekoregije Julijske Alpe - Listine za trajnostni turizem

V soboto, 21. oktobra, je v Logu pod Mangrtom potekal 9. forum Ekoregije Julijske Alpe – Listine za trajnostni turizem. Predstavniki Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje so pregledali opravljeno delo in udeležencem med drugim predstavili predvidene dejavnosti v prihodnjem letu.

18.10.2023

Krožna pot v Pokljuški soteski je prehodna

Zaradi več vprašanj glede prehodnosti in odprtosti Pokljuške soteske za namen obiska te največje fosilne soteske v Sloveniji JZ TNP sporoča, da je krožna pot skozi Pokljuško sotesko prehodna in odprta za obisk, previdnost pri hoji pa je zaradi močne erozije vode ob avgustovskem deževju še vedno potrebna.

17.10.2023

Mladi nadzorniki na izletu v neznano

V soboto, 14. oktobra, smo se Mladi nadzorniki odpravili na izlet v neznano. Obiskali smo vrstnike iz Naravnega parka Julijsko Predgorje v Italiji.

16.10.2023

Obiskali so nas predstavniki Naravnega parka Julijsko predgorje

Po tem, ko smo lani zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) s strokovno ekskurzijo gostovali na njihovem območju, so nam kolegi iz Naravnega parka Julijsko pregorje iz sosednje Italije v petek, 13. oktobra, vrnili obisk.

13.10.2023

Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture

Včeraj smo različne deležnike iz Biosfernega območja Julijske Alpe odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo. Ogledali smo si kar nekaj primerov dobrih praks z različnih področij in stkali še tesnejše medsebojne vezi.

13.10.2023

S projektom VrH Julijcev do številnih novosti na Pokljuki

Le še nekaj mesecev nas loči do zaključka enega največjih projektov Javnega zavoda Triglavski narodni park, VrH Julijcev. Z njim je JZ TNP v letošnjem letu med drugim na Pokljuki obnovil informacijsko točko na prostem na Mrzlem studencu in del Pokljuške poti.

11.10.2023

Ob zaključku soteskarske sezone o izboljšavah za prihodnje leto

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je včeraj v Logu pod Mangartom organiziral delavnico za celovito upravljanje organiziranega in vodenega soteskanja v soteskah Fratarice in Predelice v Logu pod Mangartom.

09.10.2023

Jesenske aktivnosti projekta Life for Seeds

V septembru smo sodelavci projekta #LIFE FOR SEEDS izkoristili dneve tudi za druženje s projektnimi partnerji.

06.10.2023

Srečanje sodelujočih pri projektu Hiše naših dedov

Eno leto po tem, ko so projekt Hiše naših dedov sodelujoči predstavili javnosti, so se na srečanju v Žirovnici pogovarjali o njegovem nadaljnjem razvoju. Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v projekt vključen kot upravljalec Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni.

05.10.2023

Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu

V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

03.10.2023

Predavanja o arheoloških raziskavah in odkritjih v Triglavskem narodnem parku

Prejšnji teden smo v Infocentru Triglavska roža Bled poslušali zanimivi predavanji o arheoloških raziskavah in odkritjih v našem visokogorju, jutri pa sledijo že nova predavanja na Bledu in v petek še v Bohinju. Gre za cikel predavanj o paleoekoloških, arheoloških in drugih raziskavah v Julijskih Alpah, ki se bodo odvila v naslednjih tednih.

01.10.2023

Na Jestivalu v Kobaridu smo obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe

Včeraj smo na Jestivalu – festivalu okusov in umetnosti v Kobaridu obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe. Za novega ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe smo imenovali Martina Šolarja. Ponudnikom izdelkov in storitev, ki spoštujejo tradicijo, varujejo naravo in izkazujejo visoko kakovost, smo podelili certifikate Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka. Posebej smo opozorili tudi na letošnjo 20. obletnico razglasitve tega Unescovega biosfernega območja, ki je bilo prvo razglašeno v Sloveniji in je še vedno največje. Dogodek smo pripravili skupaj z Občino Kobarid in Javnim zavodom Turizem dolina Soče.

29.09.2023

Spremljamo stanje devetih izvirov in enega jezera v Triglavskem narodnem parku

Javni zavod Triglavski narodni park tudi letos spremlja stanje devetih izvirov in enega jezera na območju Triglavskega narodnega parka. Vzorčenja potekajo od maja do oktobra.

28.09.2023

Mladi nadzorniki obujajo spomine na Fractalov tabor v Trenti

Učenci, vključeni v program Mladi nadzornik, že nestrpno pričakujejo prvo srečanje v letošnjem šolskem letu. Še vedno pa obujajo spomine na zadnje dneve poletnih počitnic, saj je od 28. do 31. avgusta v Trenti potekal poletni tabor TNP 2023, ki ga je organiziral Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) v okviru projekta FRACTAL.

27.09.2023

Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše

Gostiteljici oddaje Na lepše, ki jo predvajajo na Televiziji Slovenije, sta se odpravili na odkrivanje zgodb v Biosferno območje Julijske Alpe. Pripovedujejo jih ljudje, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo, med njimi tudi naš sodelavec. Ob svetovnem dnevu turizma v JZ TNP med drugim poudarjamo pomen odgovornega obiskovanja območja.

26.09.2023

Na srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Logarski dolini

Naši sodelavci, zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), so se v petek, 22. septembra, udeležili tradicionalnega srečanja zaposlenih pri upravljalcih zavarovanih območij narave Slovenije. Srečanje v organizaciji Skupnosti naravnih parkov Slovenije je potekalo v Krajinskem parku (KP) Logarska dolina, udeleženci pa so se na njem lotili tudi delovne akcije.

21.09.2023

Prepoved plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru

Zavod za ribištvo Slovenije bo za Agencijo RS za okolje (ARSO) od vključno 27. 9. do 5. 10. 2023 izvajal nacionalni monitoring ekološkega stanja v Bohinjskem jezeru na podlagi rib. Zato Občina Bohinj obvešča o prepovedi plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru v tem terminu.

19.09.2023

Nosilci Znaka kakovosti TNP na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

Vsa štiri slovenska biosferna območja so se pod sloganom Tu sem doma prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki je od 13. do 17. septembra potekal v Celju. Med ponudniki, ki so predstavljali svoje izdelke, so bili tudi nosilci Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka.

19.09.2023

Po 11. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

V prostorih uprave Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) na Bledu je danes potekala 11. seja sveta JZ TNP.

18.09.2023

Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture

V petek, 15. septembra, smo 31 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo.

17.09.2023

Izredni odvzem konfliktnega volka iz narave v bližini naselja Krnica

Naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka, ki opravlja tudi lovsko čuvajsko službo v Lovišču s posebnim namenom (LPN) Triglav Bled, je na začetku tega tedna izvršil izredni odvzem volka iz narave v bližini naselja Krnica.

14.09.2023

Nagrade v nagradni igri za trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka podeljene

V petek, 8. septembra 2023, se je končala nagradna igra za uporabnike aplikacije Triglav DRAJV, ki je spodbujala trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka. Sledil je žreb, nagrajenci pa so o nagradah že obveščeni.

13.09.2023

Triglavski narodni park letos dobiva 17 obnovljenih kalov in označitev mirnih območij za obiskovalce

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) z osmimi partnerji 5-letnega projekta VrH Julijcev vstopa v zaključno fazo, ki prinaša konkretne rezultate na terenu. Zaključuje se obnova 17 kalov, ki zagotavljajo večjo stalnost površinskih voda na planinah. Z vzpostavitvijo mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja so v dogovoru z lastniki zemljišč in uporabniki prostora časovno in prostorsko prilagodili človekove dejavnosti za čim manjše motnje v naravnem okolju.

07.09.2023

Dela na poti preko Studorskega prevala

Od danes do 10. septembra bodo predvidoma potekala dela na poti preko Studorskega prevala, ki naj bi se nadaljevala med 15. in 17. septembrom, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

06.09.2023

Prva skupna sejemska predstavitev vseh štirih biosfernih območij v Sloveniji

Naravovarstvena območja, vključena v Unescov program Človek in biosfera, utirajo pot zavedanju, da lahko prihodnost gradimo le v sožitju med ljudmi in njihovim okoljem. Pod sloganom Tu sem doma se bodo slovenska biosferna območja prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki bo med 13. in 17. septembrom potekal v Celju.

05.09.2023

Ob 60. obletnici filma o Kekcu

Na Kekčevi domačiji v Trenti so v soboto, 2. septembra, s posebnim dogodkom obeležili 60. obletnico nastanka filma Srečno, Kekec!. Na slovesnosti je bil tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik.

04.09.2023

Obisk iz Unesca

Slovenijo je obiskal namestnik generalne direktorice Unesca za področje komunikacij in informacij Tawfik Jelassi. Ogledal si je tudi del Triglavskega narodnega parka oziroma Biosfernega območja Julijske Alpe, ki deluje v okviru Unescovega programa Človek in biosfera.

01.09.2023

Nabiranje semen za semensko banko

V zadnjem tednu smo v Triglavskem narodnem parku lovili zadnje izdihljaje poletja in pridno nabirali semena za semensko banko #LIFEFORSEEDS.

30.08.2023

Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka

V projektu VrH Julijcev je Zavod za gozdove Slovenije pripravil kratek video o pokljuških gozdovih, ki bo tudi del prihajajočega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park, predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

28.08.2023

Na obeležitvi praznika Občine Bohinj

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik se je udeležil osrednje prireditve ob prazniku Občine Bohinj.

24.08.2023

Nagradna igra: »Z DRAJV-om do doživetij v Triglavskem narodnem parku«

Če uporabljate aplikacijo DRAJV in boste svoje vozilo v prihodnjih dneh parkirali na enem od 4 parkirišč na obrobju Triglavskega narodnega parka, se boste lahko uvrstili v žreb za vstopnice za naravne in kulturne znamenitosti v Triglavskem narodnem parku.

23.08.2023

Stenski koledar TNP 2024 - Prvi 100 let varstva Julijskih Alp

Stenski koledar Triglavskega narodnega parka 2024 nosi naslov Prvih 100 let varstva Julijskih Alp. V letu 2024 namreč obeležujemo 100 let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

22.08.2023

Še vedno popolne zapore cest v Radovno, Krmo in Kot

Zaradi odstranjevanja posledic neurja in gozdarskih del so za ves promet, razen za izvajalce del, zaprte ceste v doline Radovna, Krma in Kot.

21.08.2023

Spoznavanje Biosfernega območja Julijske Alpe

Butično skupino novinarjev in drugih udeležencev smo popeljali na premierno študijsko turo po Biosfernem območju Julijske Alpe. Spoznavali so pomen biosfernih območij za tukaj živeče ljudi in naravo.

18.08.2023

Čezmejno sodelovanje med parki dejavno tudi poleti

Čezmejno sodelovanje z Naravnim parkom Julijsko predgorje iz sosednje Italije je dejavno tudi v poletnih dneh.

11.08.2023

Mirna območja na Pokljuki: rezervirano za naravo

Javni zavod Triglavski narodni park kot vodilni partner projekta VrH Julijcev je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in lastniki zemljišč vzpostavil mirna območja na Pokljuki.

09.08.2023

Zaprta Pokljuška soteska

Zaradi nedavnih neurij je pot v Pokljuški soteski poškodovana, obstaja velika možnost padajočega drevja in skal!

03.08.2023

Vključitev električnega vozila Triglavskega narodnega parka v parkovno lokalno skupnost in odprtje Učne poti Mangrt

V Logu pod Mangrtom so včeraj predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park slovesno predali električno vozilo Občini Bovec. Prvo tovrstno vozilo bo uporabljeno za prevoze v lokalni skupnosti. Pripomoglo bo k umirjanju prometa in posledično blaženju podnebnih sprememb. Na Mangrtskem sedlu pa je sledilo še odprtje Učne poti Mangrt, ki so ga sodelavci zavoda in drugi sodelujoči pri nastajanju in urejanju poti pospremili z vsebinsko bogatimi opisi med vodenjem.

01.08.2023

Naš naravovarstveni nadzornik popestril tabor Mladih raziskovalcev

Naši sodelavci z veseljem sodelujejo pri izobraževalnih dejavnostih vseh generacij, ne samo tistih v organizaciji našega zavoda, ampak tudi drugih. Tako je naš naravovarstveni nadzornik Zvonko Kravanja, vodja oddelka Trenta, popestril tabor Mladih raziskovalcev v Lepeni.

31.07.2023

Čestitke ob svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov

Danes je svetovni dan naravovarstvenih nadzornikov. Za 840 kvadratnih kilometrov, kolikor meri območje Triglavskega narodnega parka, v zadnjih letih skrbi okoli 20 naravovarstvenih nadzornikov. Ob njihovem prazniku opozarjamo na pomembnost in nepogrešljivost njihovega dela.

28.07.2023

Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora

Doživetja, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in njegovih ljudi ter tkanje novih vezi so le nekatere podrobnosti z letošnjega tabora Mladih nadzornikov, ki je potekal na Planini pri jezeru.

26.07.2023

Kako so si včasih pomagali z botanično pestrostjo Triglavskega narodnega parka?

Ob spremenljivih vremenskih razmerah in po obdobju zaporednih ujm, ki so onemogočile marsikateri pohod po Triglavskem narodnem parku, izpostavljamo botanično pestrost tega območja, ki jo je v teh dneh varno pobliže spoznavati.

24.07.2023

Košnja in zagotavljanje zelenega mulča (projekt LIFE FOR SEEDS)

Ekipa projekta LIFE FOR SEEDS, ki jo sestavljajo tudi sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park, večino poletja preživlja na travnikih, saj je obnova travnikov v polnem teku. Tokrat opisujemo pridobivanje zelenega mulča in njegov pomen za obnovo travnikov.

20.07.2023

Obnova informacijske točke na Mrzlem studencu na Pokljuki

Javni zavod Triglavski narodni park obvešča, da bo od 24. julija 2023 potekala obnova informacijske točke na Mrzlem studencu na Pokljuki. V času trajanja del njegova uporaba ne bo mogoča.

19.07.2023

Raznolike naloge naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka

Glavne naloge naravovarstvenih nadzornikov v Triglavskem narodnem parku so opredeljene v predpisih, podrobnosti pa pogosto narekuje stanje na terenu.

18.07.2023

Belgijski taborniki prostovoljno pomagali tudi pri obnovi travnikov v okviru projekta LIFE FOR SEEDS

Obnova travnikov v okviru projekta LIFE FOR SEEDS je v polnem teku.

17.07.2023

Nedeljska reportaža na Radiu Slovenija s Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni

Dogajanje na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni je ob poletnih koncih tedna, ko je odprta za ogled in obisk, zelo živahno.

17.07.2023

Na drugem rojstnem dnevu hotela Bohinj

14.07.2023

Na prireditvi ob francoskem državnem prazniku o poglobitvi strokovnega sodelovanja

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji je včeraj v Ljubljani pripravilo praznovanje francoskega državnega praznika. Slovesnosti se je udeležil tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik. S francosko veleposlanico v Sloveniji Florence Levy sta se pogovarjala o poglobitvi strokovnega sodelovanja.

14.07.2023

Čezmejni pohod prijateljstva čez Skutnik s čezmejno udeležbo

V organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), Naravnega parka Julijsko predgorje ter občin Bovec na slovenski strani in Rezija na italijanski je ta teden potekal pohod prijateljstva iz Bovca čez Skutnik na italijansko planino Kot oziroma po italijansko Malga Cot. Kot se za čezmejni pohod spodobi, je bila tudi udeležba mednarodna oziroma čezmejna.

12.07.2023

O nabiranju zelišč v Triglavskem narodnem parku

Naši sodelavci ob terenskih opravilih na travnikih in drugih območjih Triglavskega narodnega parka opažajo precej nabiralcev zelišč. Nekateri med njimi zelišča nabirajo v prvem in drugem varstvenem območju, kjer je to prepovedano, med nabiralci pa se najdejo tudi tisti, ki presegajo dovoljene količine nabiranja zelišč v nekomercialne namene. Zato smo zbrali nekaj informacij, ki bodo v pomoč obiskovalcem.

11.07.2023

Ilustrator Igor Pičulin podaril knjige s svojimi ilustracijami

06.07.2023

Na mednarodnem festivalu alpskega cvetja dogajanje tudi za ljubitelje ptic

17. mednarodni festival alpskega cvetja, ki je potekal od 19. maja do 4. junija letos, je bil posvečen bogati in pestri slovenski naravi, lokalni tradiciji in vsem, ki prispevajo k ohranjanju narave in tradicionalne kulturne krajine. Med številnimi dogodki je tudi letos potekalo ornitološko opazovanje s Tomažem Miheličem iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Turizem Bohinj je dogodek organiziral v okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku.

23.06.2023

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

Kaj lahko storimo obiskovalci za ohranjanje narave? Obisk ustrezno načrtujemo za lastno varnost in odgovornost do prostora, ki ga obiskujemo.

09.06.2023

Zanimivosti, povezane s semeni, ki smo jih v okviru projekta Life for Seeds spoznali v Avstriji

01.06.2023

Bili smo na letošnjem Dnevu očarljivih rastlin

25.05.2023

Na letošnjih Belarjevih dnevih v Trenti kar okoli 800 otrok

Kar okoli 800 učencev se bo od včeraj do danes sprehodilo po Soški poti v Trenti v okviru letošnjih 23. Belarjevih dnevov.

06.04.2023

Raznolika udeležba na delavnici za Vitranc s ciljem, da bi divji petelin še pel

Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Kranj, je v projektu VrH Julijcev v sodelovanju z Občino Kranjska Gora organiziral delavnico o varstvu in razvoju Vitranca. Srečanja se je udeležilo kar 33 predstavnikov, ki delujejo na področju varstva narave, turizma, občine in prostorskega razvoja, planinstva, gozdarstva in kmetijstva. Udeleženci so izpostavili, da je stalno sodelovanje na različnih ravneh ključnega pomena za zbliževanje ciljev varstva narave in razvoja. Prav tako so poudarili, da potrebujejo čim prejšnji prehod od načelnih strinjanj h konkretnim dejanjem za ohranjanje divjega petelina na Vitrancu.

23.03.2023

Skrb za dvoživke med obnovo kala na planini Podkuk

14.03.2023

Uvodni sestanek pred obeleževanjem 100-letnice

Prihodnje leto bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno, saj bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Včeraj smo na uvodnem delovnem sestanku obeleževanje predstavili pomembnim deležnikom in jih povabili k snovanju skupnih akcij, komunikacije, dogodkov,… v prihodnem letu.

31.01.2023

Začela se je obnova 17 kalov na planinah Triglavskega narodnega parka

V projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku partnerji obnavljamo 17 kalov na 13 gorskih pašnikih in planinah: Konjščica, Dedno polje, Zajamniki, Ovčarija, Osredki, Za Liscem, Zadnji Vogel, Čadrg, Razor, Pod Kukom, Krstenica, Velo polje - Malo polje in Zgornja Krma. Z njihovo obnovo bomo zagotovili večjo stalnost površinske vode na planinah za napajanje živine in izboljšali življenjski prostor za dvoživke.

08.12.2022

VrH Julijcev: Kako z odgovornim obiskovanjem narave pomagamo divjim živalim preživeti zimo?

02.12.2022

S strokovnega posveta o vodah

25.10.2022

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) na Pokljuki zasadil že 13 tisoč sadik

05.09.2022

Odstranjevanje alg iz Dvojnega jezera

Javni zavod Triglavski narodni park je v letošnjem avgustu v okviru projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku – VrH Julijcev organiziral odstranjevanje alg (makrofitov) iz Dvojnega jezera.

11.07.2022

Te dni lahko na Pokljuki srečate mlade nadzornike

05.07.2022

Doživetja poln vodeni izlet po prenovljeni učni poti Barje Goreljek

Doživetje za vse čute je bil za okoli 20 udeležencev vodeni izlet po prenovljeni učni poti Barje Goreljek, ki smo ga pripravili v soboto, 2. 7. 2022.

17.06.2022

Prenovljena učna pot Goreljek vabi obiskovalce

Učna pot barje Goreljek je ena izmed najbolj obiskanih učnih poti v Triglavskem narodnem parku.

03.06.2022

Za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka prilagajamo svoje navade

03.06.2022

To je ena najlepših, a hkrati tudi najbolj zahtevnih nalog v Triglavskem narodnem parku

Ena od temeljnih nalog Javnega zavoda Triglavski narodni park je izvajanje popisov številnih zavarovanih vrst. V projektu VrH Julijcev, ki ga izvaja zavod skupaj s šestimi partnerji, med tovrstne naloge sodi tudi popis divjega petelina. V pogovoru s Florijanom Tišlerjem, naravovarstvenim nadzornikom JZ TNP, boste izvedeli, zakaj je to zanj ena najlepših, a hkrati tudi najbolj odgovornih in zahtevnih nalog.

18.05.2022

Več kot 900 učencev na Belarjevih naravoslovnih dnevih 2022

OTROCI V NARODNEM PARKU

17.05.2022

Kako spremeniti človekov pogled na odstranjevanje rib iz jezer: 40-letna zgodba dojemanja in komunikacije

Izkoreniniti ribe iz gorskega jezera je redkokdaj enostavno, pa vendar enostavneje kot prepričati ljudi, da so ribe v mnogih gorskih jezerih izjema in ne pravilo.

13.10.2021

Umestitev zapornic na gozdnih cestah na Pokljuki

Območje Pokljuke je med obiskovalci priljubljen prostor za preživljanje prostega časa. Številčno je obisk pokljuške planote v porastu, večji obisk pa posledično predstavlja tudi pritisk na naravno okolje, še zlasti za nekatere vrste in ekosisteme, ki so ranljivi in občutljivi na različne oblike vznemirjanja oziroma na prisotnost človeka.

09.08.2021

Brezplačni avtobusni prevozi na Pokljuko in prometna ureditev

23.07.2021

Telemetrija belke in prva odkritja

Telemetrija belke na širšem območju apneniških Alp je povsem pionirsko delo, ki smo se ga v sklopu projekta VrH Julijcev lotili z namenom boljšega umeščanja mirnih območij in iskanju habitatnih lastnosti, ki jih belka rabi za svoje preživetje v visokogorju.

09.06.2021

Sadnja plodonosnega drevja na Pokljuki in Mežakli

Na območju pod Petelinom na Mežakli in pod Jerebikovcem na Pokljuki se izvaja sadnja dreves.

12.05.2021

Telemetrija divjega petelina je v polnem teku

V letošnjem letu nam je z oddajniki uspelo opremiti še 4 divje peteline na Pokljuki. Dva v okolici Rudnega polja, na bolj obremenjenem območju in dva na bolj mirnih predelih in dva v širši okolici planine Klek. Skupaj tako s pomočjo oddajnikov spremljamo gibanje šestih osebkov v Triglavskem narodnem parku.

25.09.2020

Javna predstavitev celovitega spremljanja obiska v Triglavskem narodnem parku

Omogočanje obiskovanja in doživljanja Triglavskega narodnega parka na način, ki je v skladu z varstvenimi cilji območja, je ob varstvu narave, ohranjanju kulturne dediščine, raziskovanju ter okoljski vzgoji in izobraževanju eden od ključnih ciljev parka.

17.09.2020

Nova prikazovalnika hitrosti "Vi vozite" na Pokljuki

V projektu VrH Julijcev – Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, je Turizem Bohinj kupil štiri prikazovalnike hitrosti “Vi vozite”.

04.09.2020

Zelene preproge na gladini in obrežju Dvojnega jezera

V zadnjih desetletjih se je stanje Dvojnega jezera oziroma petega in šestega Triglavskega jezera močno poslabšalo.

03.08.2020

Potek izlova rib iz Dvojnega jezera

Izlov rib iz Dvojnega jezera je del obsežnega projekta VrH Julijcev za izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park skupaj z osmimi partnerji projekta. Izboljšanje stanja Dvojnega jezera je načrtovan z izlovom rib, optimizacijo in nadgradnjo čiščenja odpadnih voda iz Koče pri Triglavskih jezerih in z odstranjevanjem rastlinske biomase iz jezera.

02.08.2020

Dan alpske možine

Turizem Bohinj in Triglavski narodni park organizirata izobraževanje o alpski možini in traviščnih habitatnih tipih za planinske in turistične vodnike ter ostale ljubitelje alpskega cvetja, ki bo v nedeljo, 2. avgusta 2020. Izobraževanje poteka v okviru projekta VrH Julijcev, saj je ravno pravilno usmerjanje obiskovalcev pomembno za izboljšanje stanja te ogrožene rastlinske vrste.

23.07.2020

Spremljanje navad divjega petelina

09.06.2020

Načrtovane aktivnosti za izboljšanje stanja Dvojnega jezera in ozaveščanje o tujerodnih vrstah

Izboljšanje stanja Dvojnega jezera je eden izmed pomembnejših ciljev projekta VrH Julijcev za izboljšanje vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku.

22.05.2020

Po novo znanje in navdih v digitalni svet za še boljša doživetja v naravi

TRIGLAVSKI NARODNI PARK OB EVROPSKEM DNEVU PARKOV

09.03.2020

Načrtovani odkupi gozdnih zemljišč za izboljšanje stanja triprstega detla

08.01.2020

Posajenih 1250 sadik jerebike in 75 sadik gloga

04.12.2019

Naravovarstveni pomen kalov

Vabljeni na tematsko strokovno delavnico z naslovom Naravovarstveni pomen kalov (projekt VrH Julijcev), ki bo v sredo, 4. 12. 2019, ob 19. uri v sejni sobi Kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

09.10.2019

Predstavitev dela Javnega zavoda Triglavski narodni park predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park mag. Janez Rakar je s sodelavci zavoda predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu na celodnevnem obisku v narodnem parku dne 8. oktobra 2019 predstavil delo zavoda na področjih strokovnih nalog, naravovarstvenega nadzora, informacijsko izobraževalnega dela in projektov.

25.09.2019

Ugotavljanje ekološkega stanja jezer v Dolini Triglavskih jezer

Na visokogorskih jezerih in sicer na Dvojnem jezeru, Jezeru na Planini pri Jezeru in Jezeru v Ledvicah so potekale raziskave za ugotavljanje ekološkega stanja jezer, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za biologijo. Rezultati raziskave na Dvojnem jezeru bodo koristili pri določevanju ukrepov za izboljšanje stanja tega jezera, ki so načrtovani v projektu VrH Julijcev.

11.09.2019

Obnova kalov za izboljšanje stanja habitatov velikega pupka in hribskega urha

V okviru projekta Vrh Julijcev, ki se ukvarja z izboljšanjem stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, je eden od vsebinskih sklopov projekta namenjen obnovi 17 kalov za napajanje živine na planinah. S tem želimo izboljšati stanje habitatov planinskega pupka in hribskega urha ter ohranjati tradicionalno pašo na visokogorskih planinah.

04.08.2019

Spoznavanje alpske možine pod Črno prstjo