Belarjevi dnevi

Belarjevi dnevi

Vsako leto maja potekajo tudi tradicionalni Belarjevi dnevi v obliki animiranih orientacijskih pohodov po Soški poti. Namenjeni so petošolcem osnovnih šol Biosfernega območja Julijske Alpe ter skupinam otrok iz narodnih in naravnih parkov sosednje Avstrije, Italije in Hrvaške.

Potekajo po Soški poti, najstarejši učni poti Triglavskega narodnega parka v Trenti. V okviru orientacijskega pohoda udeleženci obiščejo več poučnih točk, kjer se na strokoven in zanimiv način učijo o naravi in kulturni dediščini Trente. Obiščejo tudi Alpski botanični vrt Juliana v Trenti, s katerim upravlja najstarejša slovenska kulturna in znanstvena ustanova Prirodoslovni muzej Slovenije.  

 

 

Od spoznavanja živalskega sveta reke Soče, srečanja z barvitostjo in vonjavami gorskega cvetja v botaničnem vrtu Julijana, prek Kugyjevega razmišljanja o lepotah Julijskih Alp, vodništva in alpinizma, preteklega in sedanjega umetniškega izražanja v gorah, načina življenja Trentarjev, do spoznanja o še kako živahni naravi sicer neživega dela prostora narodnega parka (kamnine, fosili, prst, podnebje, voda...)

BELARJEVI DNEVI 2024

Naravoslovni dnevi bodo letos potekali v sredo 22. in v četrtek 23. maja 2024.

Prosimo vas, da izpolnite elektronsko prijavnico, na osnovi katere bomo pripravili razpored šol (časovnico), ki jo bomo potrdili pred prvomajskimi prazniki. Prednost pri izbiri datumov bodo imele šole, ki se bodo prej prijavile. Za dodatne informacije smo na voljo na enaslov:skupnost.sol@tnp.gov.si in tel:04 5780 206

 

 

 

Albin Belar

Belarjeve dneve organizira Triglavski narodni park in vedno potekajo v času evropskega dneva parkov; 24. maja leta 1909 je bilo namreč na Švedskem ustanovljenih prvih devet narodnih parkov v Evropi, kar je pomenilo začetek intenzivnejšega varovanja narave v Evropi.

Belarjevi dnevi so  poimenovani po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju.

Vsebino je omogočil

Biosferna območja so območja ekosistemov z bogato biotsko raznovrstnostjo. Namenjena so ohranjanju ekosistemov in njihove biotske raznovrstnosti ter spodbujanju trajnostnega razvoja ob vključevanju in sodelovanju lokalnega prebivalstva.

V Sloveniji so bila do leta 2018 opredeljena štiri biosferna območja:

  • Biosferno območje Julijske Alpe        
  • Biosferno območje Kras         
  • Biosferno območje Kozjansko in Obsotelje     
  • Biosferno območje Mura 

V okviru projekta Sodelovanje med Las-i: Približjamo Unescova biosferna območja prebivalcem smo pripravili zanimive vsebine, ki bogatijo našo Triglavsko zakladnico.

»Za vsebino je odgovoren Javni zavod Triglavski narodni park. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.«