Novice

27.09.2023

Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše

Gostiteljici oddaje Na lepše, ki jo predvajajo na Televiziji Slovenije, sta se odpravili na odkrivanje zgodb v Biosferno območje Julijske Alpe. Pripovedujejo jih ljudje, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo, med njimi tudi naš sodelavec. Ob svetovnem dnevu turizma v JZ TNP med drugim poudarjamo pomen odgovornega obiskovanja območja.

18.09.2023

Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture

V petek, 15. septembra, smo 31 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo.

05.09.2023

Ob 60. obletnici filma o Kekcu

Na Kekčevi domačiji v Trenti so v soboto, 2. septembra, s posebnim dogodkom obeležili 60. obletnico nastanka filma Srečno, Kekec!. Na slovesnosti je bil tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik.

01.09.2023

Nabiranje semen za semensko banko

V zadnjem tednu smo v Triglavskem narodnem parku lovili zadnje izdihljaje poletja in pridno nabirali semena za semensko banko #LIFEFORSEEDS.

30.08.2023

Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka

V projektu VrH Julijcev je Zavod za gozdove Slovenije pripravil kratek video o pokljuških gozdovih, ki bo tudi del prihajajočega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park, predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

23.08.2023

Stenski koledar TNP 2024 - Prvih 100 let varstva Julijskih Alp

Stenski koledar Triglavskega narodnega parka 2024 nosi naslov Prvih 100 let varstva Julijskih Alp. V letu 2024 namreč obeležujemo 100 let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

11.08.2023

Mirna območja na Pokljuki: rezervirano za naravo

Javni zavod Triglavski narodni park kot vodilni partner projekta VrH Julijcev je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in lastniki zemljišč vzpostavil mirna območja na Pokljuki.

03.08.2023

Vključitev električnega vozila Triglavskega narodnega parka v parkovno lokalno skupnost in odprtje Učne poti Mangrt

V Logu pod Mangrtom so včeraj predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park slovesno predali električno vozilo Občini Bovec. Prvo tovrstno vozilo bo uporabljeno za prevoze v lokalni skupnosti. Pripomoglo bo k umirjanju prometa in posledično blaženju podnebnih sprememb. Na Mangrtskem sedlu pa je sledilo še odprtje Učne poti Mangrt, ki so ga sodelavci zavoda in drugi sodelujoči pri nastajanju in urejanju poti pospremili z vsebinsko bogatimi opisi med vodenjem.

01.08.2023

Naš naravovarstveni nadzornik popestril tabor Mladih raziskovalcev

Naši sodelavci z veseljem sodelujejo pri izobraževalnih dejavnostih vseh generacij, ne samo tistih v organizaciji našega zavoda, ampak tudi drugih. Tako je naš naravovarstveni nadzornik Zvonko Kravanja, vodja oddelka Trenta, popestril tabor Mladih raziskovalcev v Lepeni.

28.07.2023

Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora

Doživetja, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in njegovih ljudi ter tkanje novih vezi so le nekatere podrobnosti z letošnjega tabora Mladih nadzornikov, ki je potekal na Planini pri jezeru.

26.07.2023

Kako so si včasih pomagali z botanično pestrostjo Triglavskega narodnega parka?

Ob spremenljivih vremenskih razmerah in po obdobju zaporednih ujm, ki so onemogočile marsikateri pohod po Triglavskem narodnem parku, izpostavljamo botanično pestrost tega območja, ki jo je v teh dneh varno pobliže spoznavati.

24.07.2023

Košnja in zagotavljanje zelenega mulča (projekt LIFE FOR SEEDS)

Ekipa projekta LIFE FOR SEEDS, ki jo sestavljajo tudi sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park, večino poletja preživlja na travnikih, saj je obnova travnikov v polnem teku. Tokrat opisujemo pridobivanje zelenega mulča in njegov pomen za obnovo travnikov.