Nazaj na novice

Krožna pot v Pokljuški soteski je prehodna

18.10.2023
Krožna pot v Pokljuški soteski je prehodna
Zaradi več vprašanj glede prehodnosti in odprtosti Pokljuške soteske za namen obiska te največje fosilne soteske v Sloveniji JZ TNP sporoča, da je krožna pot skozi Pokljuško sotesko prehodna in odprta za obisk, previdnost pri hoji pa je zaradi močne erozije vode ob avgustovskem deževju še vedno potrebna.
Kljub temu opozarjamo na splošna priporočila ob obisku naravnih znamenitosti, kamor sodi ustrezna in zanesljiva pohodna obutev. Zaradi jesenskega hladu je v soteski v teh dneh vlažnost zelo visoka, kar od obiskovalcev terja še večjo previdnost kot sicer, še posebej na območjih, ki so ves čas ali večino dneva v senci. V primerih nizkih temperatur se na poti skozi sotesko lahko pojavijo poledeneli deli oziroma prehodi. V snegu pa obiska Pokljuške soteske ne priporočamo.

 

Vse podrobne informacije o krožni poti skozi Pokljuško sotesko so objavljene na spletni strani Triglavskega narodnega parka: https://www.tnp.si/sl/obisk-parka/aktivnosti-in-znamenitosti/poti-v-parku/podrobnosti-poti/5/pokljuska-soteska.html

 

Zaradi znatnega povečanja pritiska osebnih motornih vozil na dostopni občinski cesti, ki vodi do parkirišča Jela na izhodišču za obisk Pokljuške soteske in s tem povezane problematike nedovoljenega parkiranja po kmetijskih zemljiščih, oviranje dostopa za lastnike zemljišč in oviranja opravljanja gozdarske in kemtijske dejavnosti lokalnega prebivalstva, trenutno potekajo pogovori z občino Gorje glede umika parkirišča izven območja narodnega parka ter preusmerjanje obiskovalcev na parkirne površine izven Jele in Krnice oziroma vzpostavljanje drugih načinov dostopa do Pokljuške soteske (javni prevoz, peš dostop po trasi Juliane iz središča Zgornjih Gorij, …).

 

Na podlagi usklajenih predlogov in rešitev med JZNTP in občino Gorje bomo v nadaljevanju spremembe načina dostopa do Pokljuške soteske in s tem povezanega usmerjanja obiskovalcev pravočasno predstavili javnosti.