Nazaj na novice

Obiskali so nas predstavniki Naravnega parka Julijsko predgorje

16.10.2023
Obiskali so nas predstavniki Naravnega parka Julijsko predgorje
Po tem, ko smo lani zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) s strokovno ekskurzijo gostovali na njihovem območju, so nam kolegi iz Naravnega parka Julijsko pregorje iz sosednje Italije v petek, 13. oktobra, vrnili obisk.

Povezovanje s kolegi iz tujih narodnih in naravnih parkov je vselej dobrodošlo in v korist vseh. Medsebojno si izmenjujemo primere dobrih praks, mnenja, načine urejanja stvari in podobno. Temu so namenjene tudi strokovne ekskurzije, na katere se odpravljamo bodisi zaposleni v JZ TNP ali pa smo v vlogi gostitelja.

 

Presenečeni nad prostornostjo Pocarjeve domačije

 

Vselej so zanimiva sodelovanja z zaposlenimi iz Narodnega parka Julijsko predgorje iz sosednje Italije, s katerimi si delimo Julijske Alpe na obeh straneh meje. Predstavniki parka so nas obiskali v petek, 13. oktobra. Najprej smo jim predstavili Pocarjevo domačijo v Zgornji Radovni, katere zgodovina in zgodbe so jih zelo navdušili. Predvsem se jim je domačija na zunaj zdela običajne velikosti, če ne celo majhna, zato so bili presenečeni nad prostornostjo njene notranjosti.

 

Gostje iz Italije so se ustavili tudi na sedežu naše uprave na Bledu, kjer smo jim postregli s kavo in blejsko kremno rezino. Ogledali so si infocenter Triglavska roža in izvedeli veliko zanimivosti o Triglavskem narodnem parku. Sledil je vodeni pohod po Pokljuški soteski, ki je v teh jesenskih dneh zelo slikovita. Druženje pa se je zaključilo na kosilu na Zatrniku.

 

Dolga zgodovina tesnega sodelovanja

 

Oba parka imata sicer že dolgo in plodno zgodovino sodelovanja. Italijanski Narodni par Julijsko predgorje upravlja tudi s tamkajšnjim Unescovim Biosfernim območjem Julijske Alpe, podobno kot naš zavod upravlja s slovenskim Biosfernim območjem Julijske Alpe. Oba upravljalaca se s podporo matičnih ministrstev, lokalnih skupnosti in številnih deležnikov trudita za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki bo obe obstoječi območju združilo. Kandidatura za to je bila pred nekaj tedni oddana na sedež Unesca v Parizu, odločitev pristojnih pa pričakujemo spomladi prihodnje leto.

 

Pot do Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe se je sicer začela leta 2009 z razglasitvijo čezmejne Ekoregije Julijske Alpe, priznane s strani Federacije EUROPARC, okrepljene z Evropsko listino za trajnostni turizem (ECST) leta 2016, obe listini pa sta bili obnovljeni leta 2020.