Nazaj na novice

S projektom VrH Julijcev do številnih novosti na Pokljuki

13.10.2023
S projektom VrH Julijcev do številnih novosti na Pokljuki
Le še nekaj mesecev nas loči do zaključka enega največjih projektov Javnega zavoda Triglavski narodni park, VrH Julijcev. Z njim je JZ TNP v letošnjem letu med drugim na Pokljuki obnovil informacijsko točko na prostem na Mrzlem studencu in del Pokljuške poti.

Z novo ograjo ob Blejskem barju preprečujemo težko popravljive poškodbe zaradi dostopa na površine občutljivega visokobarjanskega ekosistema. Na gozdnih cestah in označenih planinskih poteh so nove informativne tablice, ki označujejo mirna območja ter usmerjajo in informirajo obiskovalce.

 

Kaj lahko storimo obiskovalci za ohranjanje narave? Obisk ustrezno načrtujemo za lastno varnost in odgovornost do prostora, ki ga obiskujemo. Uporabljamo javni prevoz, parkiramo na urejenih parkirnih površinah, spoštujemo zapore in mirna območja, hodimo po označenih poteh in s seboj odnesemo vse odpadke. Nova in obnovljena infrastruktura, ki nastaja v projektu VrH Julijcev, omogoča odgovorno in varno doživetje narave za izkušene in nove obiskovalce TNP.

 

Z obnovo informacijske točke na prostem na Mrzlem studencu je JZ TNP s projektnimi sredstvi nadomestil dotrajano infrastrukturo, ki je več desetletij služila obiskovalcem kot prostor za počitek. Poleg informacij o mirnih območjih je informacijska točka dodatno opremljena tudi z informativnimi tablami, ki na interaktiven način obiskovalcem približajo življenje živali, rastlin in vodnega sveta Julijskih Alp.

 

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku povezuje aktivnosti devetih partnerjev za izboljšanje in trajno ohranjanje ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov. V projektu VrH Julijcev z nadgradnjo informacijske infrastrukture na najbolj obiskanih točkah Triglavskega narodnega parka spodbujamo odgovorno obiskovanje narave.