Nazaj na novice

Prepoved plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru

21.09.2023
Prepoved plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru
Zavod za ribištvo Slovenije bo za Agencijo RS za okolje (ARSO) od vključno 27. 9. do 5. 10. 2023 izvajal nacionalni monitoring ekološkega stanja v Bohinjskem jezeru na podlagi rib. Zato Občina Bohinj obvešča o prepovedi plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru v tem terminu.

Kot sporočajo z Zavoda za ribištvo Slovenije, monitoring rib vključuje vzorčenje rib z mrežami in vzorčenje z elektroribolovom vzdolž priobalnega pasu jezera. Vzorčenje rib z mrežami bo potekalo ponoči med 18:00 in 20:00 uro zvečer in med 6:00 in 8:00 uro zjutraj. Mreže bodo postavljene po celotnem jezeru. Posamezna mreža je dolga 30 m. Lokacije mrež bodo na jezeru označene z bojami na vsaki strani mreže.

 

Vzorčenje rib z elektroribolovom se bo izvajalo čez dan. Pri tej metodi se uporablja električni tok. Vzorčenje bo potekalo vzdolž celotnega priobalnega pasu jezera. V času izvajanja monitoringa je prepovedano približevanje vzorčevalnemu območju, saj predstavlja nevarnost za kopalce in ostale uporabnike jezera ter lahko vpliva na rezultate monitoringa, še dodajajo v Zavodu za ribištvo Slovenije.

 

Občina Bohinj zaradi izvajanja nacionalnega monitoringa ekološkega stanja jezera v terminu od 27. 9. – 5. 10. 2023 z Odredbo določa začasni plovbni režim, s katerim se v omenjenem terminu v nočnem času prepoveduje vsa plovba na Bohinjskem jezeru, v tem terminu se prepoveduje tudi prepoveduje plovba in druga splošna raba (plavanje, potapljanje…) na SV delu jezera.

 

Podrobnosti iz Odredbe in njeno besedilo lahko preberete med novicami na spletni strani Občine Bohinj.