Nazaj na novice

Bili smo na letošnjem Dnevu očarljivih rastlin

01.06.2023
Bili smo na letošnjem Dnevu očarljivih rastlin

Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2023 je potekal v petek, 26. maja v Biološkem središču. 1340 osnovnošolcev se je udeležilo 34 interaktivnih 20-minutnih delavnic, na katerih so se preko aktivne udeležbe seznanili z različnimi vidiki pomena rastlin in znanosti o rastlinah. Šolarji so bili navdušeni nad mikroskopiranjem, pipetiranjem, sami so izdelovali izdelke, risali, slikali, tiskali, se igrali igre, kvize, določevali ključe, urili so svoje čutne zaznave,…

 

Na stojnici, poimenovani Od cveta do semena, so naši sodelavci skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije predstavljali projekt Life for SEEDS. Udeležence so povprašali, kdo pomaga pisanemu cvetu, da iz njega nastane seme, morda z njim celo okusen plod; kdo pomaga semenu, da prepotuje ravno pravšnjo razdaljo med starševsko rastlino in krajem, kjer vzklije v novo generacijo,...

 

"Vsaka rastlina najde način, da prenese svoj pelod in kasneje že zrela semena. Nekaterim pri tem pomagajo živali, drugim veter, tretjim voda, nekatere pa to delo opravijo kar same. Na stojnici bomo prikazali, kako iz cveta nastane seme, kdo rastlini pri tem pomaga, zakaj so semena tako pestrih oblik in kako neki semena potujejo, če pa nimajo nog ali kril,” so sodelujoči pri projektu zapisali ob opisu stojnice.

 

Ekipa nacionalne televizije pa je posnela tudi reportažo z dogodka, ki jo bodo predvajali danes ob 21:40 v oddaji Znanost in tehnologija na 2. programu Televizije Slovenija.

 

Projekt Life for SEEDS sofinancirajo Evropska unija iz programa LIFE, Sigrid Rausing Trust in Ministrstvo za javno upravo.