Nazaj na novice

Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora

28.07.2023
Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora
Doživetja, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in njegovih ljudi ter tkanje novih vezi so le nekatere podrobnosti z letošnjega tabora Mladih nadzornikov, ki je potekal na Planini pri jezeru.

Letošnjega tabora programa Mladi nadzornik se je udeležilo devet deklet in deset dečkov, ki ta program pridno obiskujejo vse šolsko leto. V nedeljo so se povzpeli na Planino pri Jezeru, kjer so bivali. Predstavnik GRZS Bohinj Andrej Rožič jih je kmalu po namestitvi seznanil s pravili varne hoje v gore.

 

V ponedeljek so udeleženci tabora sodelovali na delavnici o dvoživkah v Triglavskem narodnem parku. Spoznavali so življenje dvoživk v kalu na Dednem polju, posebnosti njihovih življenjskih pogojev na visoki nadmorski višini, razvojne faze in vrste dvoživk, ki živijo v visokogorju. Delavnico je izvedel Zavod RS za varstvo narave v okviru projekta VrH Julijcev. Z našim vodjem naravovarstvenih nadzornikov Sašem Hrovatom ter sodelavkama Renato Cerkovnik iz službe za razvoj in Tino Komac, ki je zadolžena za področje kulturne dediščine, so se odpravili na Planino v Lazu, kjer so opazovali, kako izdelujejo sir. Ob povratku v kočo na Planini pri jezeru jim je naša sodelavka Mojca Pintar, vodja tabora in zadolžena za okoljsko vzgojo, pripravila predavanje o Triglavskem narodnem parku, ogledali so si tudi film.

 

O vodi, živalih in rastlinah

 

V torek so otroci izdelali vodne filtre in navdušeno sodelovali pri pobiranju vzorcev vode iz globin jezera na planini z našo sodelavko mag. Tanjo Menegalija z oddelka za varstvo narave. Sodelavka Maja Fajdiga Komar iz informacijsko izobraževalne službe pa je z otroki raziskovala, kaj raste v okolici jezera. Kot se za dan, poln jezerskih dogodivščin spodobi, je bil večer zapolnjen s predavanjem o jezerih. Med drugim so udeleženci tabora izvedeli, zakaj se v njih ne smemo kopati. Sledil je še filmski del večera.

 

V sredo so se udeleženci tabora z Boštjanom Podgornikom podali na pohod do Dvojnega jezera, kjer v okviru Zavoda za ribištvo Slovenije in projekta VrH Julijcev poteka izlov rib. Ker Podgornik dobro pozna vsak kotiček tega dela Triglavskega narodnega parka, je otroke popeljal na točko, s katere so lahko opazovali gamse, navdušeni pa so bili tudi nad amoniti.

 

Noč so otroci preživeli v Koči pri Triglavskih jezerih. V četrtek zjutraj so se odpravili čez Štapce nazaj na Planino pri Jezeru. Tam so spremljali našo sodelavko Katjo Gregorič pri jemanju vzorcev vode za analizo. Sledil je še en pohod – čez Vogar v dolino na pico in na kopanje v Bohinjskem jezeru.

 

Komu je bil namenjen tabor?

 

Poletni tabor TNP 2022 – Mladi nadzorniki na Planini pri Jezeru v osrčju Fužinskih planin je pripravil Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) v okviru projekta VrH Julijcev – Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Osrednja tema letošnjega tabora so bila visokogorska jezera, za katerega v projektu VrH Julijcev izvajajo različne naravovarstvene aktivnosti. Strokovna sodelavka projekta v JZ TNP Nina Alič je udeležencem tabora predstavila aktivnosti projekta, ki povezuje partnerje s področja varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Devet partnerjev sodeluje v različnih aktivnostih za izboljšanje in trajno ohranjanje ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov. V projektu VrH Julijcev partnerji izvajajo naravovarstvene aktivnosti za sedem živalskih vrst, eno rastlinsko vrsto in štiri habitatne tipe Nature 2000, ki so prepoznani kot ključni na ravni Evropske unije.

 

Tabor je bil namenjen učencem Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki sodelujejo v programu Mladi nadzornik. Učenci so na različne načine spoznavali naravni svet s poudarkom na varovanju narave in ohranjanju vrst ter njihovega življenjskega prostora. Sodelavci JZ TNP so otrokom predstavili svoje delo in jim razkrili marsikatero skrivnost tega čudovitega območja.