Nazaj na novice

Triglavski narodni park za vsakogar!

21.02.2024
Triglavski narodni park za vsakogar!
Naš narodni park povezuje tudi z likovnim in literarnim natečajem! Rok za oddajo del: 24. junij 2024 - konec šolskega leta. Zaključna prireditev 28. september 2024

TRIGLAVSKI NARODNI PARK ZA VSAKOGAR!

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji, je nekaj najdragocenejšega, kar Slovenci premoremo. Bogat živalski in rastlinski svet, izjemna gorska krajina ter bogata kulturna dediščina. Živeti v narodnem parku ali blizu njega je posebna danost.

 

Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno, saj bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

 

Vsi, ki obiskujemo ali živimo na območju Triglavskega narodnega parka si delimo odgovornost za varstvo narave. To povezovanje v skupnem cilju ohranjanja naravnih lepot in biotske raznovrstnosti prispeva k občutku pripadnosti in skrbi za okolje.

 

Naravne vrednote nimajo cene ampak neskončno vrednost.

 

Naj nas naš narodni park poveže tudi z likovnim in literarnim natečajem.

 

 

Sodelujoči: učenci 1. - 9. razreda

 

Osrednja tema: Triglavski narodni park za vsakogar!

 

Vsak izmed nas različno dojema, vidi, čuti ali živi z narodnim parkom. Koliko nam pomeni, kaj nam omogoča, kaj omogoča naravi, kako nas omejuje, kakšna je njegova prihodnost?

 

 

 

LIKOVNI NATEČAJ

 

Tehnika: Učenci likovni izdelek ustvarijo v katerikoli tehniki. Velikost oddanega izdelka naj ne bo manjša od formata A4 in ne večja od A3.

 

Dela bo pregledala strokovna komisija pod vodstvom likovnega pedagoga.

 

 

Podatki: Na drugo stran likovnega dela nalepite list z informacijami: Ime, priimek in starost učenca (avtorja) slike, naslov likovnega dela, likovna tehnika (npr. barvice; tempere; svinčnik, grafika…), ime in priimek učitelja (mentorja), naziv in naslov šole.

 

Vsak učenec lahko odda en izdelek.

 

 

LITERARNI NATEČAJ

 

Osrednja tema: Triglavski narodni park za vsakogar!

 

Oblika: Literarna dela so lahko v obliki pesmi, stripa, kratke zgodbe ali eseja, skratka poezije ali proznega besedila.

 

Dela bo pregledala strokovna komisija.

 

Podatki: Ime in priimek in razred avtorja, naziv in naslov šole, ime in priimek ter kontakt mentorja. Vsak učenec lahko odda en prispevek.

 

 

Kje oddam?

Izdelke z ustreznimi podatki pošljite na elektronski naslov skupnost.sol@tnp.gov.si ali po klasični pošti na naslov Javni zavod Triglavski narodni park, Ljubljanska 27, 4260 Bled ali jih prinesite v naše Info centre: Info središče Triglavska roža na Bledu, Center TNP Bohinj ali Dom Trenta; s pripisom »za natečaj«.

 

Rok za oddajo: 24. junij 2024

 

Izbrana dela bomo nagradili s privlačnimi nagradami (izlet za celoten razred nagrajenega učenca, brez stroškov prevoza, obisk atraktivnih točk za družino nagrajenih, praktične nagrade …)

 

  • Ogled Pocarjeve domačije.
  • Ogled razstav v info središčih TNP.
  • Skozi Pokljuško sotesko z vodnikom.
  • Z vodnikom po Soški poti, skozi korita Mostnice, Vintgarja ali Tolminke
  • Delavnica na šoli..
  •  

Izbranih del ne vračamo avtorjem.

 

Vse sodelujoče na obeh natečajih bomo povabili na zaključno prireditev, ki bo 28. septembra 2024 v Info središču Triglavska roža na Bledu.

 

Najboljša dela bodo objavljena na naši spletni strani ter v publikacijah Javnega zavoda Triglavski narodni park.