Nazaj na novice

Na prireditvi ob francoskem državnem prazniku o poglobitvi strokovnega sodelovanja

14.07.2023
Na prireditvi ob francoskem državnem prazniku o poglobitvi strokovnega sodelovanja
Francosko veleposlaništvo v Sloveniji je včeraj v Ljubljani pripravilo praznovanje francoskega državnega praznika. Slovesnosti se je udeležil tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik. S francosko veleposlanico v Sloveniji Florence Levy sta se pogovarjala o poglobitvi strokovnega sodelovanja.

Maja letos je namreč direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik s predsednikom Narodnega parka Mercantouriz Francije Charlesom Angejem Ginesyem na Bledu podpisal dogovor o pobratenju parkov. Kot je zapisano v podpisanem dokumentu, je namen vzpostavitve partnerstva v obliki »pobratenja parkov« spodbujanje mednarodnega sodelovanja in zagotavljanje podpore v vzajemno korist obeh parkov ter za obogatitev izkušenj in možnosti usposabljanja osebja prek projektov mednarodnega sodelovanja.

Sicer pa je omenjeni park drugo francosko zaščiteno območje, s katerim ima naš edini narodni park podpisan sporazum o sodelovanju. Leta 1996 je bil namreč podpisan tripartitni sporazum med Triglavskim narodnim parkom, avstrijskim narodnim parkom Visoke Ture/Hohe Tauern in francoskim narodnim parkom Les Ecrins.