Nazaj na novice

Pred letošnjim svetovnim dnevom mokrišč

01.02.2024
Pred letošnjim svetovnim dnevom mokrišč
Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč. Letošnja tema je Življenjska povezanost mokrišč in ljudi. Zdrava mokrišča, med katere sodijo na primer tudi visoka barja v Triglavskem narodnem parku, so med drugim pomembna tudi za blaginjo ljudi.

Kot opozarjajo na Ministrstvu za naravne vire in prostor oziroma na Direkciji za vode, zdrava mokrišča predstavljajo zibelko biotske raznovrstnosti, vir pitne vode in hrane ter so izjemnega pomena za blaženje in prilagajanje na podnebne ter zdravje in dobro počutje ljudi.

 

Med mokrišča sodijo tudi visoka barja v Triglavskem narodnem parku. Ta območja s stalno stoječe vodo in z nekaj decimetrov ali metrov debelo plastjo šote preraščajo šotni mahovi. Visoka šotna barja na Pokljuki so najbolj južno ležeča visoka barja v Evropi. V nižinah so bila v preteklosti uničena zaradi osuševanja za pridobitev kmetijskih zemljišč ali pridobivanja šote za kurjavo. So izjemno občutljiva.

 

Posebno pozornost smo jim posvečali v projektu VrH Julijcev, ki se je zaključil konec lanskega leta. Je pa prinesel številne možnosti za spoznavanje visokih šotnih barij na Pokljuki, med njimi tudi obnovljeno učno pot po barju Goreljek. Vabljeni na obisk, ko bo na Pokljuko prišla pomlad. Pred tem pa si lahko na YouTube kanalu Triglavskega narodnega parka ogledate zanimivo predstavitev o visokih šotnih barjih na Pokljuki, ki je nastala prav tako v okviru projekta VrH Julijcev: https://youtu.be/GycFTgipoj0

 

Več o pomenu mokrišč lahko preberete v zapisu, ki so ga pripravili na Direkciji za vode.

 

Več o projektu VrH Julijcev lahko preberete na naši spletni strani