Nazaj na novice

V Jeseniškem zborniku tudi vsebine iz Triglavskega narodnega parka

03.01.2024
V Jeseniškem zborniku tudi vsebine iz Triglavskega narodnega parka
V drugi polovici lanskega decembra so na Stari Savi na Jesenicah, predstavili novi Jeseniški zbornik. V njem lahko podrobneje spoznate tudi vsebine iz Triglavskega narodnega parka.

V drugi polovici decembra so v Banketni dvorani Kolperna na Jesenicah sodelavci Gornjesavskega muzeja Jesenice predstavili Jeseniški zbornik. Gre za knjižni zapis lokalne kulturne dediščine, katerega izdajo je omogočila Občina Jesenice.

 

V novi, že 13. izdaji Jeseniškega zbornika lahko med drugim berete tudi o zgodovini in razvoju Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni in o tem, kako danes skrbimo za stavbe in zbirko predmetov, ki so v njih hranjeni. Spoznate lahko sledi večtisočletne človekove prisotnosti in dejavnosti na planini Klek na Pokljuki. Preučite lahko ostanke modernih konfliktov, predvsem prve svetovne vojne, na Vršiču ter izveste, kdo je Peht(r)a in zakaj ter kako dolgo se je že boji staro in mlado v Zgornjesavski dolini.

 

Jeseniški zbornik vsaka štiri leta prinaša poglobljene prispevke o mestu in njegovem razvoju. Prva številka je izšla leta 1964 in se je imenovala Jeklo in ljudje.

 

Več o novi številki Jeseniškega zbornika lahko preberete na tej povezavi.