Nazaj na novice

Čezmejni pohod prijateljstva čez Skutnik s čezmejno udeležbo

14.07.2023
Čezmejni pohod prijateljstva čez Skutnik s čezmejno udeležbo
V organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), Naravnega parka Julijsko predgorje ter občin Bovec na slovenski strani in Rezija na italijanski je ta teden potekal pohod prijateljstva iz Bovca čez Skutnik na italijansko planino Kot oziroma po italijansko Malga Cot. Kot se za čezmejni pohod spodobi, je bila tudi udeležba mednarodna oziroma čezmejna.

Čez planine nad Bovcem na Skutnik (Monte Guarda) 

Pohodniki so se zbrali pri postaji B Žičnice Kanin. Podali so se po mulatjeri od Gozdeca čez planine Baban, Globoka in Kal ter se povzpeli na Skutnik, ki mu v sosednji Italiji pravijo Monte Guarda. Med potjo so spoznavali pestro zgodovino tega območja in občudovali kamnite zidove, ki že desetletja in dlje podpirajo pot. Ta je pohodnike vodila večinoma skozi gozd, na odprtih predelih planin pa je postregla z lepimi razgledi na dolino Soče.

Z vrha Skutnika, ki ga krasi miniaturni Aljažev stolp, so se lepi razgledi odprli tudi na Rezijo. Pohodniki so se s tega vrha spustili po odlično vzdrževani poti na italijansko stran do planine Kot (Malga Cot). Tam so jih pričakali županja Občine Rezija Anna Micelli in podžupan Giuliano Fiorini. V imenu Občine Bovec je zaradi odsotnosti župana Valterja Mlekuža zaradi neodložljivih obveznosti zbrane pozdravil predstavnik občine Bovec za odnose z javnostmi Milan Štulc.

 

Pohodi tudi za širšo javnost

Ob kosilu so se zbrani dogovorili za nadaljnje medsebojno sodelovanje. Širša javnost ga bo med drugim občutila oziroma opazila po organizaciji pohoda za zainteresirane pohodnike predvidoma prihodnje leto. Pot naj bi tudi v celoti uredili in označili. Takšno sodelovanje podpira tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik, ki je vesel, da se povezave med občinama in parkoma krepijo. Podobno je zadovoljstvo izrazil tudi predstavnik Naravnega parka Julijsko predgorje Alessandro Benzoni. Oba parka že dolgo medsebojno sodelujeta, enako velja tudi za obe biosferni območji, s katerima upravljalca parka upravljata. V prihodnje bosta parka še bolj tesno povezana, saj pripravljata vse potrebno za oddajo kandidature za razglasitev enotnega Čezmejnega območja Julijske Alpe v okviru programa Unescovega programa Človek in biosfera (MAB).

Da bi bilo za nadgradnjo odličnega sodelovanja med Občinama Bovec in Rezija smiselno pot iz Bovca čez Skutnik v Rezijo kot izbirno umestiti v daljinsko pohodniško pot Juliana Trail in jo nadaljevati iz Rezije preko Krniškega sedla (Sella Carnizza) in Učje nazaj na Bovško, je omenil predstavnik Občine Bovec Milan Štulc. Županja Občine Rezija Anna Micelli je nad idejo navdušena, saj meni, da je Rezija še precej neodkrit biser z veliko potenciala. Vesela je tudi nove povezovalne vloge hribov, ki si jih delita obe občini, parka in državi, saj je bila njihova vloga v zgodovini bolj ločevalna.