Nazaj na novice

Obisk predstavnikov ameriških veleposlaništev

15.11.2023
Obisk predstavnikov ameriških veleposlaništev
Včeraj so nas obiskali predstavniki ameriških veleposlaništev v Sloveniji in na Madžarskem. Ogledali so si Infocenter Triglavska roža Bled, se z vodstvom in zaposlenimi v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) pogovarjali o upravljanju s parkom in o mednarodnem sodelovanju ter se sprehodili po Bohinju.

Med gosti, ki so nas obiskali in delujejo na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani, sta bila Onejin Wu in Mirjana Rabič s tamkajšnjega oddelka za gospodarstvo. Gostje z veleposlaništva na Madžarskem pa so bili vodja tamkajšnjega regionalnega centra Luke Thompson ter njegova sodelavca Anett Zellei in Tibor Kovacs.

 

Med pogovorom o upravljanju s parkom tudi o mednarodnem sodelovanju

 

Na Bledu jih je najprej pozdravil direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik. Vodja Infocentra Triglavska roža Bled Ana Marija Kunstelj jih je vodila po razstavi v pritličju infocentra in jim predstavila delovanje tega centra za obiskovalce.  

 

Sledil je pogovor o upravljanju s Triglavskim narodnim parkom in o mednarodnem sodelovanju, ki ga je vodil Aleš Zdešar iz strokovne službe JZ TNP. Gostje so posebej pozorno prisluhnili izkušnjam s sodelovanjem z ameriškim Narodnim parkom Kratersko jezero. Parka sta namreč pobratena od leta 2017, letos spomladi sta sporazum o pobratenju podaljšala.

 

Iz Bleda še v Bohinj

 

Sodelovanje med Triglavskim narodnim parkom in Narodnim parkom Kratesko jezero iz Združenih držav Amerike je zelo tesno, posebej na področju izmenjave strokovnih izkušenj in dobrih praks. Svoje vtise so zato gostom predstavili tudi sodelavci JZ TNP, ki so bili doslej udeleženi na izmenjavah osebja obeh parkov.

 

Neformalne pogovore so zbrani nadaljevali v kavarni Triglavska roža v pritličju infocentra na Bledu, zatem pa so se odpravili proti Bohinju. Po kosilu so se sprehodili po Stari Fužini in si ogledali njene značilnosti.