Za mlade obiskovalce gora

Za mlade obiskovalce gora

Nabor vsebin o gorništvu za mlade

GORE so mogočne, lepe, mirne, dih jemajoče, polne presenečen, dogodivščin, izzivov, skrivnosti, ob neupoštevanju pravil pa so lahko tudi nevarne...

Zakaj hodimo v gore?

Tam najdemo mir, se naužijemo svežega zraka, se spočijemo, si zbistrimo misli, premagujemo težave, občudujemo naravo...
Vsakemu, ki se je že podal na gorsko turo, so gore podarile spomine na osupljivo lepoto, izkušnje, verjetno so ga tudi kaj naučile.

Seveda je super občutek, ko pridemo na vrh, vendar pa se moramo znati tudi obrniti, kadar nam vreme ali druge težave onemogočajo nadaljevanje poti. Narava nam ponuja lepa doživetja povsod na poti, zato imejmo odprte oči in ušesa, da bomo zaznali skrite zaklade v gorah - drobne živo pisane cvetlice, metulje, ptice, skritega močerada in še marsikaj drugega. Lahko jih pozdravimo, ne smemo pa jih motiti ali celo jemati s seboj.

Vemo, da se moramo na obisk gora pripraviti in upoštevati določena pravila obiskovanja oziroma bonton. Ko smo v gorah, smo tam samo na obisku, zato se obnašamo temu primerno. Tam ni prostora za hrup, odmetavanje smeti in druge navlake, jemanje prostora za svoje užitke in različne egoistične cilje. Gore nam bodo same veliko dale, če bomo v prostor vstopali spoštljivo in uvidevno do drugih obiskovalcev in vseh bitij, ki imajo v gorah svoj dom.

Pravila obiskovanja gora: hodim po označenih poteh, ne puščam smeti, pozdravljam in tovariško pomagam drugemu, iz narave ničesar ne odnašam, ne delam hrupa, ne kampiram izven določenih mest.

Oglej si risanko in ne bodi kot ovca!

O gorah, planinstvu in alpinizmu boste veliko izvedeli, če boste obiskali Slovenski planinski muzej v Mojstrani.