Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Vsebine za učitelje in učence

SLOVENSKI PLANSKI MUZEJ nam predstavlja slovensko gorništvo, tako njegovo zgodovino kot tudi planinstvo in alpinizem sedanjih dni. Gorništvo je v Sloveniji že kar tradicionalna dejavnost, ki se je začelo razvijati v istem času kot drugje v Alpskih deželah. Za naš narod je imelo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenstva.

Muzej se nahaja v Mojstrani, ki leži pod vznožjem Triglava in od tu gredo poti na naš najvišji vrh. Tisti bolj izkušeni tudi v plezanju, se lahko podajo skozi dolino Vrata in potem naprej po severni steni, za druge pa je lažji dostop skozi dolino Krma in od tam navzgor proti vrhu.

Na Dovje je proti koncu 19. stoletja kot župnik prišel Jakob Aljaž, ki je bil zavzet planinec in je na vrhu Triglava dal postaviti stolp, ki je vse do danes simbol slovenstva.

 

V muzeju so zanimivi sprehodi po gorniško obarvanih razstavah, kratki zabavni in poučni filmi, uganke, naloge in ustvarjalne delavnice namenjeni vsem, ki želijo vedeti nekoliko več o naših gorah in njihovi bogati kulturni, naravni in zgodovinski dediščini.

Pri tem vam bo družbo delal Planinko. Prijazen, vesel in zabaven fantič, ki ve veliko zanimivosti iz planinske zgodovine in planinskega življenja. Rad spodbuja in opogumlja obiskovalce na njihovi muzejski poti, jih na prijeten način vabi na razne muzejske dogodke, prireditve in druge aktivnosti. Rad tudi poje in v družbi zapleše. Upošteva planinski bonton, ki je v marsičem enak muzejskemu. Je pravi gornik in muzealec ter seveda zvesti prijatelj Slovenskega planinskega muzeja.

Na spodnjih povezavah lahko najdete različna gradiva - naloge, video posnetke, virtualni sprehod skozi del razstave z reševanjem ugank, gradivo za učitelje:

Prijava na programe

Na programe se prijavite vsaj pet delovnih dni pred obiskom Neli Štular, muzejski kustosinji in pedagoginji, ki vam bo odgovorila tudi na dodatna vprašanja. 

neli.stular@planinskimuzej.si 

08 380 67 32. 

Slovenski planinski muzej je ena izmed informacijskih točk Triglavskega narodnega parka.