Animirani filmi

Animirani filmi

Triglavskega narodnega parka

Junaki animiranega filma – avtohtone pasme domačih živali: bohinjska cika, bovška ovca in drežniška koza se vračajo v novi zgodbi z novimi dogodivščinami.

Ne vzemirjajte živali

Tako kot ljudje potrebujemo svoj počitek in spanec, počitek potrebuje tudi narava in živali v njej. Pozimi narava počiva, zato ne vznemirjajmo živali.

 

Naj vas narava zapelje

Sporočilo animiranega filma Naj vas narava zapelje / Moved by nature je, da je trajnostna mobilnost pomembna za ohranjanje narave. Koza, Ovca in Cika nam pokažejo, kako se potuje pametno in udobno ter kako pri tem doživeti naravo, ki nas obdaja. Zgodba se dogaja na območje Julijskih Alp, vendar je taka trajnost mogoča skoraj povsod.

Triglavski narodni park zaradi svoje enkratnosti in neponovljivosti zahteva spoštljivega gosta. Manj hrupa, manj pločevine, nižji ogljični odtis – vse to pomeni več čistega zraka in obilje miru. Naj bo peš, s kolesom, avtobusom ali vlakom – popestrite si vaš izlet po dolinah in čez prelaze Julijskih Alp. Zato priporočamo, da uporabite številne možnosti okolju prijazne mobilnosti.

 

Eno z raznoliko naravo

Obiskovalci narave smo povsod samo gostje! *

Narava je kot potrpežljiva učiteljica, ki nesebično razkriva svoje zaklade, če le znamo ceniti njihovo edinstvenost. Zato je zelo pomembno, da se v naravnem okolju znamo pravilno obnašati.

Včasih gre tudi kaj narobe … Kaj vse so ušpičili naši avtohtoni junaki, si lahko ogledate v poučni risanki, ki je nastala v okviru projekta in je namenjena vsem, ki radi obiskujete naravo.

Samo ne bit ovce!

 

 

Trije glavni junak: drežniški kozel, bovška ovca in bohinjska cika se odpravijo na izlet v Julijske Alpe. Razigrana ovca vedno zaide v težave – le kaj bo ušpičila tokrat? Ali bo na koncu prijateljem uspelo doseči vrh?

Animirani film je nadaljevanje risanke o trajnostni mobilnosti Naj vas narava zapelje.

 

Glavni namen risanke je širši javnosti na poljuden in zabaven način predstaviti pomen biodiverzitete in ohranjanja naravnih dragocenosti ter podati priporočila za varen obisk gora.

Pot skozi raznolikost - Pohodniška pot Juliana

Junaki novega animiranega filma – avtohtone pasme domačih živali: bohinjska cika, bovška ovca in drežniška koza se vračajo v novi zgodbi z novimi dogodivščinami. Tokrat so se v spoštljivi razdalji in v vznožju očakov podali po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Spoznavajo domačine, kulturno krajino in raznolikost naravnega bogastva. Na izletu okoli Julijskih Alp pa ne gre brez razigranih trenutkov, za katere je seveda poskrbela ovca. V letošnjem letu si kakšno etapo privoščite tudi sami.
 

Invazivne tujerodne vrste

V Triglavskem narodnem parku je po sedaj znanih podatkih prisotno 24 tujerodnih rastlinskih vrst. Nekatere med njimi so zelo invazivne in se pojavljajo na številnih lokacijah.


Več o invazivnih vrstah si preberete na spletni strani Triglavskega narodnega parka pod zavihkom Tujerodne vrste.


Vse hitrejše širjenje tujerodnih vrst krojijo tudi podnebne spremembe. Spremembe se kažejo v toplejšem ozračju, spremenjenih padavinskih režimih in pogostejših ekstremnih pojavih kot so vetrolomi, žledolomi, poplave in suše. Zaradi drugačnih ekoloških razmer se lahko tujerodne vrste v novem okolju še hitreje razširijo, postanejo invazivne in izrinejo domorodne vrste. Za uspešno preprečevanje širjenja teh vrst je najboljša preventiva, oziroma ozaveščanje in izobraževanje.

V ta namen smo v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravili izobraževalni animirani film, ki na zabaven način predstavi tujerodne vrste in njihov vpliv na okolico.

Skupaj z poznanimi junaki raziščimo nekaj najbolj razširjenih invazivnih rastlin in živali pri nas.

 

 

Animirani film je nastal v okviru Sklada za podnebne spremembe v letu 2019.

 

Animirani film in delavnice o tujerodnih vrstah bodo del vsebin vezanih na podnebne spremembe, ki jih bomo jeseni 2020 pripravili za Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe.  

 

Obisk gora pozimi!

 

Pirotehnika NE!