Nazaj na novice

Naravovarstveni pomen kalov

04.12.2019
Naravovarstveni pomen kalov
Vabljeni na tematsko strokovno delavnico z naslovom Naravovarstveni pomen kalov (projekt VrH Julijcev), ki bo v sredo, 4. 12. 2019, ob 19. uri v sejni sobi Kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Planine na območju Triglavskega narodnega parka so se že v preteklosti soočale s pomanjkanjem površinskih vodnih virov za napajanje živine, zato so vodo zagotavljale z zbiranjem deževnice v tradicionalno zgrajenih kalih. Slednji so tudi kot edini stoječi površinski vodni vir pomemben habitat za varstveno pomembne prostoživeče vrste, zaradi opuščanja dejavnosti v zadnjih desetletjih pa so se številni opustili in s tem neposredno ogrozili dolgoročno ohranitev prostoživečih vrst, vezanih na površinska vodna telesa, kot sta veliki pupek in hribski urh.

 

Vabljeni na delavnico, kjer bo predstavljen naravovarstveni pomen kalov. Na delavnici bodo sodelovali Andreja Škvarč iz Zavoda za varstvo narave, Tomaž Kralj iz Javnega zavoda Triglavski narodni park in Dušan Jovič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj. 

 

Vljudno vabljeni!