Nazaj na novice

Raznolike naloge naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka

19.07.2023
Glavne naloge naravovarstvenih nadzornikov v Triglavskem narodnem parku so opredeljene v predpisih, podrobnosti pa pogosto narekuje stanje na terenu.

Tako je bilo tudi pred dvema letoma sredi poletja, ko so našega naravovarstvenega nadzornika Francija Tišlerja obvestili, da se je gams v visokogorju Triglavskega narodnega parka zapletel v žico, ki se je ne more rešiti.

Ko je Franci Tišler prispel do kraja dogodka, je videl prestrašenega gamsa, ki se srdito bori z ostanki žičnate ograje. Ta je bila na eni strani še trdno pritrjena na svoje mesto, na drugi strani pa prepletena med gamsovimi roglji. Kljub poskusom se žival izpod žičnatega okova ni uspela rešiti.

Naš naravovarstveni nadzornik se je previdno približal žičnati vrvi in tisti del, ki je bil zavit okoli gamsovih rogljev, počasi in previdno začel vleči k sebi. Prestrašena žival je vse bolj besno skakala, da bi se rešila. Franci Tišler jo je z nekaj spretnimi prijemi umiril. Lotil se je odstranjevanja žice in gams je kmalu spet svobodno stekel v naravo.

Tudi tovrstne naloge sodijo v delo naravovarstvenih nadzornikov.

Posnetek reševanja gamsa si lahko ogledate na tej povezavi