Nazaj na novice

Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše

27.09.2023
Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše
Gostiteljici oddaje Na lepše, ki jo predvajajo na Televiziji Slovenije, sta se odpravili na odkrivanje zgodb v Biosferno območje Julijske Alpe. Pripovedujejo jih ljudje, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo, med njimi tudi naš sodelavec. Ob svetovnem dnevu turizma v JZ TNP med drugim poudarjamo pomen odgovornega obiskovanja območja.

V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), ki upravlja z edinim narodnim parkom v Sloveniji, se v prvi vrsti ukvarjamo z ohranjanjem narave in kulturne dediščine, ki pa s svojimi posebnostmi privabljata številne obiskovalce. Zato v našem zavodu tesno sodelujemo tudi s turističnimi organizacijami v Biosfernem območju Julijske Alpe in širše -  za usklajeno usmerjanje obiskovalcev in spodbujanje odgovornega obiskovanja območja, poudarjamo v JZ TNP ob današnjem svetovnem dnevu turizma.

 

Na obisku ekipi oddaje Na lepše

 

Med našimi nalogami je tudi omogočanje razvoja prebivalcem, ki tukaj živijo, delajo in ustvarjajo. Ravnovesje med človekom in naravo je glavno vodilo Unescovih biosfernih območij, med katerimi so tudi štiri slovenska. Najstarejše razglašeno pri nas, Biosferno območje Julijske Alpe, letos praznuje 20-letnico razglasitve.

 

Preko ljudi, ki tu živijo in delajo, sta Biosferno območje Julijske Alpe predstavili gostiteljici oddaje Na lepše, ki so jo pred kratkim predvajali na Televiziji Slovenije, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi. V prispevku tudi naš sodelavec Davorin Koren, ki je zadolžen za področje razvoja, opisuje pomen biosfernih območij.

 

Vabljeni na Jestival v Kobaridu, kjer bomo obeležili dan biosfernih območij

 

Sicer pa Biosferno območje Julijske Alpe lahko pobliže spoznate to soboto, 30. septembra v Kobaridu v okviru tradicionalnega, že 10. Jestivala – festivala okusov in umetnosti, ko bomo obeležili globalni praznik - dan biosfernih območij.  Dogajanje se bo na različnih prizoriščih začelo že ob 11. uri. Slavnostna razglasitev ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe ter podelitev certifikatov Znaka kakovosti Triglavskega Narodnega parka bosta z zanimivim kulturnim programom na Trgu svobode potekali od 17. ure dalje. Dogodek organiziramo skupaj z Občino Kobarid in Javnim zavodom Turizem dolina Soče.