Nazaj na novice

Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka

30.08.2023
Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka
V projektu VrH Julijcev je Zavod za gozdove Slovenije pripravil kratek video o pokljuških gozdovih, ki bo tudi del prihajajočega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park, predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka

 

Vsak izmed letnih časov obarva gozdove v svoje prepoznavne barve in vzorce. Prebujanje življenja v gozdu je ob koncu zime v znamenju ljubezni, ki jo spomladi in poleti zaznamujejo nove generacije mladičev živali. Vse daljši dnevi in kratke noči v življenja krog prinesejo nove skrbi: potrebe po več hrane, da se nasiti vsa lačna usta. Iskanje novih skrivališč za gnezdenje, zatočišč pred plenilci. Pa tudi učenje prepoznavanja novih nevarnosti, ki jih mladi rodovi še ne poznajo. S pomladjo prihaja v gozdove tudi vse več obiskovalcev. Občudovanje miru in mogočnosti dreves je protiutež hitremu vrvežu življenja v dolinah. Poletno sonce v gorah ter svežina in poletni vonj gozda sta nevidni dobrini, ki jih ljudje srkamo za dobro počutje in sprostitev.

 

Konec najtoplejšega letnega časa je znak za pripravo ozimnice in zadostne zaloge hrane, ki v jeseni v gorskem svetu postane zelo redka dobrina. Nekatere živali zapustijo višje nadmorske višine in v dolinah čakajo prvi vonj snega. Zlato rumene barve jeseni so za ljudi priljubljen čas obiskovanja gora, a za živali je to zelo delovno obdobje. Macesni in listavci si nadenejo jesenske barve, listje v vetru išče svoj prostor na mrzlih tleh. Prihaja letni čas miru, tišine, mraza in dolgih noči. Čas, ki je za živali najbolj zahteven: hrane je malo ali praktično nič, sneg pa otežuje gibanje. Zimsko spanje in hibernacija sta za večino živali način čakanja na znanilce pomladi, a tu jih lahko prebudi tudi zvok uživanja človeka na zimski rekreaciji.

 

Prvi znaki pomladi so daljši dnevi, višje temperature in prvi poganjki na drevesih. Gozd spet oživi po zimskem spanju. Čas spomladanskega prebujanja narave sklene življenja krog, ki se odvije skozi letne čase. In tako vsako leto za letom. Desetletja. Stoletja. Tisočletja.

 

Napovedujemo izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev

 

Serija kratkih videov nastaja v projektu VrH Julijcev v sklopu istoimenskega izobraževalnega naravoslovnega dokumentarnega filma, ki bo premierno predvajan jeseni 2023. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park, predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

 

O projektu VrH Julijcev

 

VrH Julijcev je partnerstvo varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Povezuje aktivnosti devetih partnerjev za izboljšanje in trajno ohranjanje ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov. Videi so nastali v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.